Къща

12 октомври, 18:30 инсталация и разговор с Инна Павлова и Мира Владимирова в Swimming Pool

„Къща“ на НИШКА Колектив (Мира Владимирова и Инна Павлова) е покана към различни хора да споделят своите сънищa. Новият проект-изследване стартира преди няколко месеца в рамките на резиденция „Баба“ на „Фабрика за идеи“ в селата Паволче и Кошава, където артистите канят местни жители да споделят своите сънища. Междувременно провеждат такива срещи и няколко пъти в София. Така участниците в срещите за споделяне се превръщат и в съавтори на проекта, вдъхновявайки артистите да изградят в материя и звук усещането за един колективен, общностен сън.

Oт първоначалната изследователска фаза на проекта се поява звуково-сетивна артистична инсталация, която ще представим в пространството на Swimming Pool като част от „Конституции“. „Къща“ изследва възможностите за приобщаване и принадлежност – през интимното, лично говорене ние често достигаме до онези пластове, които не са публични, но загатват основите на съществуването на една общност и позициите, които решаваме да заемем в нея.

Идея и видео: НИШКА колектив
Звук: Стоян Стоянов, Борис Селенски

На 12 октомври, в рамките на откриването на инсталацията „Къща“ на Инна Павлова и Мира Владимирова, ще имаме и възможност да поговорим с артистите за процеса и идеите около проекта, както и неговите възможни продължения.

„Фабрика за идеи“ е платформа, която създава „активи“ на свързване там, където те са дефицитни – между поколения, между дисциплини, между града и селото, между граждани и общински власти, между „център“ и „периферия“.

Мира Владимирова-Йондър завършва литература, театър и актьорско майсторство във Великобритания, след което през 2021 г. се завръща в България като артист на свободна практика и координатор на артистични и социални проекти.

Инна Павлова е художник, пише и илюстрира книги за деца. В момента интересът ѝ е насочен към арт терапията и изследването на човека и душата през изкуството.

Мира и Инна създават НИШКА Колектив заедно с артистите Иво Недялков и Атанас Севов, а техни проекти са интерактивната „Инсталация на забравата“ и изложбата „Полетът – портрети за слушане“.

Инсталацията може да бъде видяна до 26 октомври, всеки понеделник и четвъртък от 16 до 19 ч, както по по време на целия симпозиум от 13 до 15 октомври.

Проектът е сътрудничество между Сдружение „Фабрика за идеи“ и Център за социална визия и е част от публичната програма „Конституции“