Въображаем сценарий за едно място

IMAGINARY SCRIPT FOR ONE PLACE
28 и 29 септември, уъркшоп с Жана Иванова

В своята практика Жана Иванова пренарежда модели и структури от ежедневието, към които отдавна сме привикнали и приемаме за даденост. Проектите ѝ включват похвати от изкуството на пърформанса, за да предизвикат ситуации, в които междуличностните и властовите отношения постоянно се изменят. Докато конструкциите, които изграждат работите ѝ са формални и подчинени на правила, в тях настойчиво се разкрива двусмислието на същите тези правила.

Уъркшопът включва поредица от упражнения за синхронизиране на общото ни въображение и създаване на моментни реалности. Всеки ще създаде текстови и пърформативен материал, който ще се реже, копира, и свързва с материала на другите. През двата дни активно ще се работи с изграждането на пърформативни структури, смесването на сценични указания с магически реализъм и създаването на мигновени измислици. 

➝  Уъркшопът ще се проведе на български език, но доброто разбиране на английски език е задължително. 

➝  Опит с писане или изпълнителски изкуства не е задължителен. 

➝  Без такса за участие

➝  Капацитетът на уъркшопа е ограничен до 8 души, затова кандидатствайте навреме!

➝  Записване ТУК (до 26.09 / вторник).

➝  Конкретна програма ще бъде споделена предварително със селектираните участници на 26.09.

➝  Присъствието и в двата дни е силно препоръчително. 

➝  При допълнителни въпроси не се колебайте да ни пишете на jenny@swimmingpoolprojects.org

Жана Иванова е родена през 1977 г. в гр. Русе, живее и работи в Амстердам. Завършва Advanced Research in Performance в DasArts, Амстердам (2009) и резиденция в Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Амстердам (2013). В момента е изследовател към програмата THIRD, Das Graduate School (2021 – 2024). Нейни проекти са показвани в публични и частни институции и събития като Kunsthalle Basel, Базел; Музея за модерно изкуство Astrup Fearnley, Осло; Фондация „Перно Рикар“, Париж; ARCOmadrid, Мадрид; Elevation 1049, Гщаад; De Appel, Амстердам; Playground Festival, Льовен; FIAC, Париж; Mendes Wood DM, Сао Пауло; Ellen De Bruijne Projects, Амстердам; Национален център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“, Париж; Roberts Art Foundation, Лондон; Lafayette Anticipations, Париж; Performatik Biennale, Брюксел; Stedelijk Museum Bureau, Амстердам.

Жана Иванова е преподавала в DasTheater, Амстердам; Академия „Герит Ритвелд“, Амстердам; School for New Dance Development, Амстердам. От 2018 г. е преподавател в програмата Base for Experiment, Art and Research (BEAR) в ARTEZ Arnhem.