“Договаряне”

ПУБЛИЧНА ПРОГРАМА С ДИСКУСИИ, ЛЕКЦИИ, РАБОТИЛНИЦИ И ИЗЛОЖБИ В SWIMMING POOL И ГРАДСКА СРЕДА – април-юни 2023

Договарянето е ключов процес в генерирането на света, в който живеем. В него заляга разбирането за антагонистичния характер на демокрацията и наличието на множество перспективи и субективности, свързани както с индивиди, общности и разбирания, така и формирани през науката, технологията, екологичните процеси и политиката. Балансът, който би могъл да бъде постигнат, е чувствително и кратковременно състояние, израз на една специфична констелация, към която само през договаряне може да се постигнат грижа и отговорност. Ролята на изкуството и неговите институции в този процес е ключов – то не само разчита и прави видими преплитащи се материали, организми, човешки и нечовешки същества, без да ги назовава окончателно. Изкуството има потенциала да приобщава различни светове и разбирания, но и позволява тяхното съществуване в свобода.

От април до юни ви каним на „Договаряне“ с отворени дискусии, изложбени проекти, работилници и лекции. Програмата е колективна акция на участващите в „Център за социална визия“ и реакция към напрегната и променяща се социална, политическа и екологична ситуация тук и навън.

„Център за социална визия“ е иницииран от Виктория Драганова през 2021 като спин-оф на Swimming Pool, в първата година събирайки около себе си Иван Бонев, Филип Бояджиев, Васил Владимиров, Ивелина Гаджева, Емануеле Гуиди, Десислава Димова, Полона Долзан, Стефан Иванов, Румена Калчева, Валентинас Климашаускас, Ризаки Лабрини, Дима Стефанова, Андреа Попйорданова, Слава Савова, Десислава Терзиева. През 2021/22 програмата се координира от Галена Сърдъмова, Росена Иванова и Жени Дечева, а графичният дизайн е изготвен от Виктория Стайкова.