Пулс

ПРОЕКТ НА СОФИЯ ГРЪНЧАРОВА С КУРАТОР БОЯНА ДЖИКОВА
14 октовмри, 20:00 – ревю в Swimming Pool (част от симпозиума)
21 октомври,19:00 –  откриване на изложба в ПОСТА

В „Пулс“ София Грънчарова ще създаде колекция от практични облекла и аксесоари, предназначени за общностите на протестните групи. Изборът на тези общности е провокиран от интереса й към граждански каузи. Протестните групи са от една страна носител на учредителната власт през прякото упражняване на конституционно гарантираното право на мнение, но най-често съществуват интензивно и обединено в рамките на конкретно събитие, за да се разпръснат след това. В активния си период обаче, те използват изключително характеристиките на тялото, което “отдават” на конкретна цел – неговото присъствие на даден площад, свойствата да заема място, да създава неудобство, да блокира движение, да генерира шум през скандирания. Именно тялото е фокус на работата на София, която подхожда към него с грижа, а създадените от нея дрехи и аксесоари ще са с едновременно защитна и заявителна функция (изписване на лозунги и искания), така улеснявайки връзката между тяло и послание. 

Колекцията ще бъде представена на 14.10. в рамките на симпозиума в Swimming Pool, а в ПОСТА проектът ще бъде открит на 21 октомври (до 15 ноември). Моделите ще могат да бъдат закупени онлайн през сайтовете на ПОСТА и Център за социална визия.

Проектът “Пулс” е в струдничество между ПОСТА и Център за социална визия.

ПОСТА е галерия-витрина в центъра на София, достъпна за публиката във всеки момент от денонощието. Пространството е основано от Бояна Джикова и Викенти Комитски, които залагат на експеримента и сайт-спесифик характера на изложбите. София Грънчарова е визуален артист с интерес към популярната култура, градската среда и човешкото тяло, като в работите си фрагментира техните образи до представяне в нов контекст и формат.