М Е К О (Жестове на нежност)

19 октомври, 18:30, четене, представяне и игра на карти с текстове от Кристоф Сцалай и графично оформление от Андреа Попйорданова в Swimming Pool

Каним ви на представяне на карти за игра, създадени от австрийския поет (и професионален скиор, както той споделя) Кристоф Сцалай и графичната дизайнерка Андреа Попйорданова специално за тазгодишната програма „Конституции“ на „Център за социална визия“.

Обикновено свързваме игрите на карти с общото забавление и споделено свободно време, но тази игра създава пространство, което е изпълнено с въпроси и тайни, с желания и страхове, с откровеност и любопитство, или както пита една от картите: „Ако бяхте в караоке бар, коя песен щяхте да изпеете?“. 

Така се появява „М Е К О (Жестове на нежност)“ – тесте от 30 карти в три части: Въпроси, Покани и Поетични бележки. Оттук нататък няма конкретни правила, всеки може да измисли свои собствени в хода на играта. За нас те са едно добро начало за разговор с познати и непознати.

Представянето на играта на 19-и октомври ще започне с изпълнение от Кристоф Сцалай, който ще прочете свой текст, последван от кратък разговор, за да ни въвлече и покани към игра и споделяне.

Двуезичното издание „М Е К О (Жестове на нежност)“ е трета публикация на „Център за социална визия“ след „С теб“ (2022) на поета Стефан Иванов и „Непотребен наръчник за Въртопо и неговите бурени“ (2023) на Андреа Попйоранодва и Франческа Кастанети.

Christoph Szalay (1987, Грац) е поет, а в миналото и професионален скиор. Завършва немска филология в Грац и Art in Context в The University of the Arts Berlin (UdК Berlin). Неговите текстове надхвърлят границите на медията, навлизайки в полето на визуалната поезия и пърформанс. Заедно с Фотини Лазариду-Хацигога, Кристоф е част от първото издание на „Библиотека на нашите срещи“ в Swimming Pool през 2020 г.

Картите могат да бъдат закупени в Swimming Pool.

Проектът е реализиран с подкрепата на Culture Moves Europe, програма на Европейския съюз. Изразените в нея мнения не отразяват и не трябва да се приемат за официална позиция на Европейския съюз.

Проектът е част от публичната програма „Конституции“ на „Център за социална визия“ през 2023 г., която се осъществява с финансовата помощ на „Едногодишен грант” на Национален фонд „Култура”.