Симпозиум

Между 13 и 15 октомври ви каним да се включите в тридневен симпозиум с участието на местни и чуждестранни професионалисти и гост-лектори – представители на различни организации и платформи, работещи в сферата на социално ангажирано изкуство, пърформанс и артистични интервенции в публични пространства.

13 октомври, петък 
18:30 – 20:30 откриване на “Конституции” и лекция с Katalin Erdődi

14 октомври, събота
16:00 – 19:00Споделяне на опит“, представяния и дискусии
16:00 – 17:00 Катя Ангелова и Charles Garcin
17:00 – 18:00 George Sachinis и Barbara Zavarská / Illah van Oijen
18:00 – 19:00 обща дискусия на тема сътрдуничества

20:00 – 21:00Пулс“, модно ревю, представяне на колекция на София Грънчарова 

15 октомври, неделя
16:00 – 17:00 Отворена покана Изкуството в града“, представяне на изследователската програма на Център за социална визия 2024
17:00 – 19:00 „Изкуството и хората (и кои са хората)“, представяне на книга-игра на Стефан Прохоров

13 октомври, петък

18:30 – 19:00 откриване на “Конституции” с виктория драганова (инциатор център за социална визия)
19:00 – 20:30 лекция с Katalin Erdődi

Симпозиумът ще бъде открит в петък с лекция и разговор с Katalin Erdődi – куратор, драматург и автор на свободна практика. Katalin Erdődi от години работи в сферата на социално ангажираните изкуства и експерименталните пърформативни практики с фокус върху художествени намеси в публичното пространство. По време на лекцията тя ще представи филмите News Medley (9:16 мин., 2020) и Watermelon Republic (40:49 мин., 2021), които показват аспекти от нейните изследвания. 

Katalin Erdődi живее и работи между Виена и Будапеща. Тя е куратор (заедно с Aleksei Borisionok) на биеналето Мatter of Art в Прага през 2024. 

На английски език.

14 октомври, събота

16:00 – 19:00Споделяне на опит“, презентации и дискусия с Катя Ангелова, Charles Garcin, George Sachinis, Barbara Zavarská и Illah van Oijen

В рамките на този следобед ще имате възможността да се запознаете с практиките на няколко водещи европейски организации, като техни представители ще разкажат за опита си с общностни проекти, партиципативно изкуство и как местните публични структури откликват на такава дейност. След отделните представяния ви каним на дискусия относно възможностите да споделяме опит в различни социокултурни и политически контексти. С участието на: Катя Ангелова (Kunstverein Milano), Charles Garcin (Le Cairn Аrt Center, Digne-les-Bains), George Sachinis (UrbanDig Project, Атина), Barbara Zavarská и Illah van Oijen (Punkt, Братислава).

16:00 – 17:00 Катя Ангелова и Charles Garcin
17:00 – 18:00 George Sachinis и Barbara Zavarská / Illah van Oijen
18:00 – 19:00 обща дискусия на тема сътрдуничества

Катя Ангелова (Kunstverein Milano) е съосновател и директор на организацията.
Работи като консултант на ArtLine (арт проект на Община Милано, колекция от произведения на изкуството в публичното пространство (2015–). Преподава в HEAD, Женева (2022–). Тя ще разкаже за опита си около проекта artline (изкуство в публична среда), както и за изследователски проект, насочен към популяризиране на нов начин на живот в природата с помощта на artistic practices.

Charles Garcin (Le Cairn Аrt Center, Дин ле Бен) е френски куратор, който ръководи дейността на Le Cairn Art Center. Основан през 2000 г., Центърът е първата подобна инициатива с фокус в популяризирането на съвременно изкуство в селските райони на Южна Франция, но и насочена към историята и нуждите на общността. Charles ще разкаже за нетрадиционната програма на центъра, състояща се от организирането на дългосрочни артистични резиденции и изложбена дейности, включително на открито в геопарка Haute-Provence в провансалските Южни Алпи.

George Sachinis (UrbanDig Project, Атина) е инженер по строителство и околна среда, театрален режисьор и общностен фасилитатор. Той е координатор на проектите на UrbanDig Project, неправителствена организация, която действа в полето между изследователски проучвания, изкуство и работа с общности. George ще сподели как организацията в последно време се фокусира върху устойчивото управление на водните ресурси, създавайки взаимодействие между множество заинтересовани страни.

Barbara Zavarská (архитект и съосновател) и Illah van Oijen (автор, фотограф и отговарящ за стратегии, обучения, събития) ще разкажат за Punkt – организация в Братислава, която се занимава с изследвания в сферата на дизайн, изящни изкуства, архитектура и урбанизъм чрез интердисциплинарен диалог. Работата им е насочена към подкрепа на цялостното развитие на града, започвайки от общностното развитие, подобряване на местната икономика и въвличането на жители и интердисциплинарни експерти в планирането.

На английски език.

20:00 – 21:00 ПУЛС“  – МОДНО РЕВЮ НА КОЛЕКЦИЯ на София Грънчарова 

Представяне на колекцията от практични облекла и аксесоари, предназначени за протести. Проектът се представя и в галерия ПОСТА, а моделите могат да бъдат закупени онлайн през сайтовете на ПОСТА и Център за социална визия. Проектът е партньорство между ПОСТА и Център за социална визия.

15 октомври, неделя

16:00 – 17:00 ОТВОРЕНА ПОКАНА за ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА ВИЗИЯ 2024

Представяне на отворена покана “Изкуство в града” за участие в изследователската програма на Център за социална визия от края на 2023 г.., чийто фокус ще е върху изкуство и градско пространство.

17:00 – 19:00 „Изкуството и хората (и кои са хората)“, Представяне на книга игра на Стефан прохоров

Възможно ли е да си говорим за изкуството по същество? Тази неразрешима задача си поставя Стефан Прохоров с представянето на книгата игра „Изкуството и хората (и кои са хората)“. Toва е текст, който сумира ключовите противоречия в съвременния художествен свят. Между анализа на средата, условията за създаване на изкуство и разбирането за изкуството като понятие за възвишеното, есето прави опит за изключване на неконструктивните елементи от дискусията за връзката между автора и публиката. Присъстващите на представянето ще имат възможността да си тръгнат напълно лишени от предразсъдъци и излишни колебания по отношение на изкуството, естетиката, творчеството и тяхната връзка с обществото.

Стефан Прохоров е театрален режисьор и мениджър в сферата на културата. Артистичните му проекти често засягат социални проблеми и оспорват стереотипи, предизвиквайки публиката да преосмисля позиции и идеи. Стефан Прохоров бе избран да се включи в Център за социална визия от фондация „Изкуство – дела и документи“ и Sofia Art Projects. Проектът е в партньорство между София Арт Проджектс и Център за Социална Визия.

Събитието се осъществява с подкрепата на Институт Лист – Унгарски културен институт София.

Програмата на „Център за социална визия“ през 2023 г. се осъществява с финансовата помощ на „Едногодишен грант” на Национален фонд „Култура”.