2022 | Договаряне

В края на 2021 г. създадохме Център за социална визия  – платфoрма за идеи и споделено действие в полето на изкуството и ролята му в социалните процеси. Създадохме платформата заедно с група от куратори, артисти, архитекти, теоретици, писатели и дизайнери – някои от тях присъединили се по покана, други чрез нашия open call. За всички нас Център за социална визия се превърна във възможност за задълбочен разговор за преосмисляне на социалното, и най-вече, на това как изкуството и близки нему сфери участват в създаването на отношения и социална инфраструктура.

Договарянето е ключов процес в генерирането на света, в който живеем. В него заляга разбирането за агонистичния характер на демокрацията и наличието на множество перспективи и субективности, свързани както с индивиди, общности и разбирания, така и формирани през науката, технологията, екологичните процеси и политиката. Балансът, който би могъл да бъде постигнат, е чувствително и кратковременно състояние, израз на една специфична констелация, към която само през договаряне може да се постигнат грижа и отговорност. Ролята на изкуството и неговите институции в този процес е ключов – то не само разчита и прави видими преплитащи се материали, организми, човешки и нечовешки същества, без да ги назовава окончателно. Изкуството има потенциала да приобщава различни светове и разбирания, но и позволява тяхното съществуване в свобода.

От април до юни ви каним на „Договаряне“ с отворени дискусии, изложбени проекти, работилници и лекции. Програмата е колективна акция на участващите в „Център за социална визия“ и реакция към напрегната и променяща се социална, политическа и екологична ситуация тук и навън.

„Център за социална визия“ е иницииран от Виктория Драганова през 2021 като спин-оф на Swimming Pool, в първата година събирайки около себе си Иван Бонев, Филип Бояджиев, Васил Владимиров, Ивелина Гаджева, Емануеле Гуиди, Десислава Димова, Полона Долзан, Стефан Иванов, Румена Калчева, Валентинас Климашаускас, Ризаки Лабрини, Дима Стефанова, Андреа Попйорданова, Слава Савова, Десислава Терзиева. През 2021/22 програмата се координира от Галена Сърдъмова, Росена Иванова и Жени Дечева, а графичният дизайн е изготвен от Виктория Стайкова.

СЪБИТИЯ “ДОГОВАРЯНЕ”

 • За новите роли на артистите

  За новите роли на артистите

  В тази лекция, Валентинас Климашаускас ще повдигне въпроса за това какво е останало от социалното измерение във време на излишък на данни, дезинформация, поляризация, надзорен капитализъм и надзорна държава, мислещи машини и на други понятия, включващи нови…

 • Ни планини, ни молове

  Ни планини, ни молове

  За медиите и медиаторството в екологичното и институционалното мислене Лекция на Емануеле Гуиди4 юни, 17:00–18:00 В отговор на заглавието „Договаряне“, Емануеле Гуиди ще разгледа значимостта на ролята на „посредника“, както е обособена от природозащитника, активист и преводач…

 • Културното наследство от времето на комунизма

  Културното наследство от времето на комунизма

  Уъркшоп, воден от Васил Владимиров и Яна Абрашвеа, който ще използва ролева игра на живо (LARP) като изследователски метод по отношение на културното наследство от времето на комунизма.

 • Архитектурно заснемане

  Архитектурно заснемане

  Проект на Слава Савова за методите на документиране на артхитектурното наследство – в случая минералните бани – и как то се отразява на политикие за опазване на това наследсво.

 • Овощните градини на “Младост” – разходка с Андреа Попйорданова

  Овощните градини на “Младост” – разходка с Андреа Попйорданова

  Проучване на Андреа Попйорданова, което търси отговор на въпроса защо има овощни дървета в един столичен квартал, където не са били специално посаждани като част от градоустройствените планове за озеленяване. Разглеждани като „неудобни“ за градската среда, тези…

 • Как договаряме града –публична дискусия в swimming pool

  Как договаряме града –публична дискусия в swimming pool

  Дискусия за това как договаряме правото върху града помежду си и институциите, които ни представляват, и как изкуството, архитектурата, дизайнът и литературата участват в този процес.

 • Prima Materia World – лаборатория в града с Деси Терзиева

  Prima Materia World – лаборатория в града с Деси Терзиева

  Prima Materia World е лаборатория, проучвaща възможностите на текстила чрез лично изследване и публични интервенции.

 • Il Bügl Public / Общественият фонтан – от Кърдин Тонс

  Il Bügl Public / Общественият фонтан – от Кърдин Тонс

  Партиципативността може да бъде разбрана като създаването и развалянето на връзки между неща и хора, също така оставяйки място за разриви и конфликти. Не е нужно да действа от позицията на предполагаемо хармонично единство, но може да…